Top 10 Champions League finale-helden

De laatste wedstrijden om de nationale kampioenschappen en bekerfinales liggen alweer achter ons. In Spanje en Italië waren de kampioenen al enige tijd bekend, zo was ook allang duidelijk dat Manchester de grote voorsprong niet meer uit handen zou geven. In de wat minder grote competities bleef het echter tot de laatste speeldag en soms tot de laatste minuut spannend. Fenerbahce werd kampioen van Turkije, Genk in België en het meest bekende voorbeeld is natuurlijk Ajax. Met de Champions League finale op het programma op zaterdag 28 mei in het legendarische Wembley stadion in Londen blikken wij terug op Champions League en Europa Cup 1 finales van afgelopen jaren en dan specifiek de helden van die finales.

Finales zijn altijd op zich staande wedstrijden, waar van tevoren weinig over te zeggen valt. Dit biedt ruimte voor spelers om met één actie, doelpunt of redding voor eeuwig de geschiedenisboeken in te gaan. Ondanks dat er weinig Nederlandse ploegen ooit een finale hebben gespeeld staan er toch 4 Nederlanders in deze top 10 of eigenlijk moet ik zeggen top 9. Ik laat namelijk nummer 1 open voor onze eigen Edwin van de Sar. Uiteraard heeft hij zijn plek al verdiend met zijn optreden in de finale van 2008 (geniaal filmpje, waarin de cameraman denkt dat Edwin vd Sar Raymond heet), maar ‘Flappie’ gaat 28 mei nog 1 keer excelleren als keeper van Man United.

  1. Dus bij deze Edwin.
  2. Op 2 staat de ideale supersub, die zich mocht kronen tot eenmalige CL-held. We gaan terug naar het jaar 1999. Bayern Munchen speelde tegen Manchester United in Barcelona. Der Rekordmeister komt al na 6 minuten voor door Mario Bassler en misten vervolgens kans op kans (Scholl, Jancker) om de wedstrijd op slot te gooien. De Engelse kwamen pas in de verlenging terug op 1-1 en toen stond onze held op in de 92ste minuut. Olé Gunnar Solskjaer passeerde Oliver Kahn en zette zo The Reds op een 2-1 voorsprong. Tot groot leedvermaak van ons Nederlanders, omdat het Duitse voetbal toen nog niet de populariteit van nu had…
  3. Als je met 3 verschillende clubs 4 keer de Champions League wint en 5 keer de finale speelt mag je jezelf met recht een Champions League Finale-held noemen en dat doen we dan ook. Bij Oranje vaak (ten onrechte) uitgekotst, maar de meest succesvolle Nederlandse clubvoetballer aller tijden. Een ode aan Clarence Seedorf.
  4. Nog een doelman in de Top 10. Jerzy Dudek, de oud-doelman van Feyenoord is de CL-held van 2005. Liverpool speelt dat jaar de finale tegen AC Milan. De Pool pakt 2 van de 5 penalty’s van de Italianen en zodoende wint Liverpool na strafschoppen. Vooral zijn rare gedrag op de doellijn, wat overigens werd toegestaan, zorgde ervoor dat zelfs ‘Sheva’ ging twijfelen…
  5. Het jaar 1995 was het jaar van Ajax, van Louis van Gaal en van Patrick Kluivert. Hij besliste met zijn goal de Champions League finale van dit jaar en blijft zodoende naar alle waarschijnlijkheid de laatste voetballer die een Nederlandse club deze prijs schonk. De dank moet vooral uitgaan naar zijn rechter grote teen en het feit dat hij zijn nagels al een tijd niet had geknipt..
  6. In 2002 was het de beurt aan Zidane, een van de grootste voetballers die de wereld ooit gekend heeft. Hij besliste de finale van dit jaar in de 45ste minuut met een wereldgoal.
  7. Militovelde vorige jaar persoonlijk het vonnis over onze eigen Louis, Mark en Robben. Met 2 goals (waarbij sneijder geen onbelangrijke rol speelde) besliste hij de eindstrijd van 2010.
  8. Voor de laatste Nederlander in deze lijst gaan we terug naar 1992. Toenmalig Europa Cup 1 finale tussen het Barcelona van Cruijf en het Italiaanse Sampdoria.  De wedstrijd staat na 90 minuten nog 0-0 en pas in de 2de helft van de verlenging komt daar verandering in. Het is de 112de minuut als Ronald Koeman mag aanleggen voor een vrije trap en zich met een doffe knal tot held van de avond kroonde.
  9. Je zou maar 1 turf hoog zijn en een Champions League finale met de kop beslissen. ‘Mister’ Messi kan het allemaal. Een speler die er al bekend om staat om ook met zijn hoofd de voetballen, maar dit in 2009 om wist te zetten in een fantastisch kopdoelpunt.
  10. Raul is alleen al een held omdat hij Europees topscorer aller tijden is, maar ook hij heeft weleens een CL-finale in het slot gegooid. In 2000 maakte hij de 3-0 tegen Valencia CF.

Vind je dat iemand niet in deze lijst thuis hoort? Of mis je nog iemand (je kan ook een link in je comment zetten met daarin het filmpje van deze CL-held)? Leave a comment!

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Top 10 Champions League finale-helden

  1. Jeroen zegt:

    Chris….

    Je moet toch eens je bronnen nakijken man… Fenerbache kampioen van Italie?;)

Plaats een reactie