Een nieuwe klassieker is geboren

29 april 2007 staat voor vele voetballiefhebbers nog in het geheugen gegrift. Bij sommigen zelfs niet alleen in het geheugen, maar met zwarte inkt op de huid. Ongetwijfeld tot op heden de spannendste seizoensontknoping die de Eredivisie ooit heeft gekend. Iedereen weet ook de afloop nog van deze middag, die tot op de laatste minuut spannend bleef. De nummer drie op de ranglijst, PSV uit Eindhoven, werd op doelsaldo alsnog de kampioen van Nederland. AZ liet het afgeweten op Woudenstein en Ajax kwam niet verder dan een 1-2 overwinning op de huidige degradant Willem II. Slechts met één doelpunt verschil mochten de Eindhovenaren de vlag uitsteken en waren het vooral de Alkmaarders die met de handen in het haar achter bleven. Twee jaar later werd de equipe van Louis van Gaal, en toentertijd de trotse Dirk Scheringa, alsnog met de schaal in de handen door een bomvolle Alkmaarse markt toegejuicht. Dat de hegemonie van de traditionele top3 definitief doorbroken werd, vond zijn bewijs in het feit dat in navolging van AZ, ook het FC Twente van Joop Munsterman de vaderlandse top wist te bereiken. Vorig seizoen kwam het jarenlange succesvolle beleid van deze club bovendrijven in de vorm van sportieve prestaties. Wederom werd de strijd om de landstitel op de laatste speeldag beslist. Waar men bij Ajax sprak over een ‘twee weken tussen hoop en vrees’ naar aanloop van de laatste speelronde, ging FC Twente door waarmee het het gehele seizoen bezig was: ongestoord punten blijven pakken. Met de op papier lastige uitwedstrijd in Breda tegen Brabants trots NAC op het programma, leek het scenario waarbij AZ de titel weggaf zich te herhalen. De enige overgebleven concurrent Ajax deed wat het kon door met 1-4 te winnen in Nijmegen. FC Twente kwam echter in Breda geen moment in gevaar en boekte de zoveelste degelijke, maar verdiende overwinning: 0-2. Gevolg: een volksfeest in Tukkerland, kilometers file op de A1 en een pijnlijk achterwerk voor enfant terrible Theo Janssen. Tegelijkertijd brak er paniek uit in Eindhoven, maar zeker in Amsterdam, waar men al sinds 2004 op de felbegeerde ‘derde ster’ wacht. Bij Feyenoord wordt zoals bekend al jaren niet meer over al dan niet kampioen worden gesproken.

Waar in Rotterdam-Zuid zelfs een tijdlang over degradatie werd gesproken, leek ook Ajax een 30e landstitel op de buik te kunnen schrijven. Vooral na het verlies in en tegen aartsrivaal Den Haag (3-2) kon men zich in Eindhoven en Enschede opmaken voor een concurrentiestrijd. Theo Janssen, daar hebben we hem weer, eiste ditmaal een positieve hoofdrol voor zich op door in het onderlinge treffen beide treffers voor zijn rekening te nemen: 2-0. Joop en zijn nieuwe compaan Michel Preudhomme verheugden zich al stiekem op het ritje op de A1 en het daaropvolgende feest in de Grolsch Veste. Ondanks de bij vlagen kinderachtige en zielige perikelen in en rondom de ArenA, heeft Frank de Boer de boel op het trainingsveld goed op de rit gekregen. Door winstpartijen, met de hulp van o.a. het houtwerk, de keepers Pasveer en van Loo of hier en daar een scheidsrechterlijke dwaling, in de laatste wedstrijden doet men in Amsterdam weer volop mee. Sterker nog, aartsrivaal Feyenoord (dat inmiddels veilig staat en op dat moment nog mocht hopen op Europees voetbal) vergrootte met een dubbel gevoel de titelkansen van de Amsterdammers. Na de eclatante slachtpartij eerder dit seizoen in Eindhoven, kon men niet anders dan in de eigen Kuip revanche te nemen. Feyenoord versloeg PSV met 3-1 en nam op een sportieve wijze wraak door titelkansen van de Eindhovenaren eigenhandig te verkwanselen. FC Twente verspeelt in de tussentijd nog punten in de derby tegen De Graafschap en het verrassend presterende Roda JC, waardoor Ajax zelfs alles nog in eigen hand heeft. De KNVB heeft namelijk bij de competitie-indeling ingepland dat Ajax-FC Twente de laatste speelronde op het programma staat. Met in het achterhoofd dat ook de bekerfinale tussen deze beiden ploegen gaat, mag met recht worden gesproken van de twee sterkste ploegen dit seizoen. Op zondag 8 mei staan Ajax en FC Twente in de Rotterdamse Kuip tegenover elkaar. Meer dan ooit zal de bekerfinale dit jaar een troostprijs genoemd worden. De vraag is of beide ploegen vol gas zullen geven, sterspelers zullen opstellen en het achterste van de tong al willen laten zien. Ook ten tijde van de euro is de eerste klap een daalder waard, maar voetbalminnend Nederland zal vooral vooruit kijken naar de confrontatie in Amsterdam op zondag 15 mei.

Achttien dagen lang was El Classico ook in Nederland gespreksonderwerp nummer één wat betreft voetbal. Waar Barcelona, maar vooral Real Madrid, in vier onderlinge wedstrijden bijster konden teleurstellen, richt men nu het vizier op de nieuwe klassieker van Nederland. Pep en José lieten zien hoe met druk om te gaan, maar ondanks zijn achterlijke gedrag langs de zijlijn zal Michel Preudhomme zich niet tot een dergelijk niveau verlagen. Laat staan dat de immer rustige, maar altijd fronsende, Frank de Boer het voorbeeld uit Spanje zal volgen. In alles zal ‘onze’ editie van El Classico kleiner zijn, maar in de publiciteit komen beide ploegen waarschijnlijk een stuk grootser over dan de beide kemphanen in Spanje. Met enige jaloezie zal gekeken worden naar het spelersmateriaal op het veld (en op de bank), maar puur op beleid en financiën kan men in zowel Enschede als Amsterdam trots zijn. Al heeft dit in Amsterdam meer te maken met de verkoop van Suarez, dan van het beleid dat Rik van den Boog de laatste jaren heeft gevoerd. Genoeg over randzaken. Althans, de randzaken zullen plaats moeten maken voor de hoofdzaken.

Bespiegelingen, voorbeschouwingen, reclamespots en verschillende reportages ten spijt…er kan er maar één de winnaar zijn, al denkt de fam. De Jong daar waarschijnlijk anders over.

In Amsterdam wordt er niet langer over vrees gesproken in de komende twee weken, maar enkel over hoop en de wil om kampioen te worden. In Enschede is men zich bewust van het punt voorsprong en de ervaring die men de laatste jaren heeft opgedaan in grote wedstrijden.

PSV, Feyenoord en AZ moeten de komende tijd plaatsmaken, evenals de strijd om Europees voetbal of de laatste nacompetitieplaats. Men praat louter nog over Ajax-FC Twente en de bekerfinale van aanstaande zondag. Dat ook de clubs een duidelijke voorkeur hebben, blijkt al uit het feit dat ze beiden hebben aangegeven de bekerwinst niet groots te zullen vieren. Vooral Jan Vertonghen zal hiermee blij zijn, aangezien hij dan niet hoeft te vrezen voor een schorsing tijdens de beslissingswedstrijd een week later…

De seizoensontknopingen van het seizoen 2006/2007 en dat van vorig seizoen zullen worden overtroffen. Geen radio’tjes op de tribune, geen telefonisch contact tussen twee speelsteden, maar een onderling fysiek treffen in de Amsterdam ArenA. Op voorhand een voordeel voor de Amsterdammers, maar ook voor deze nieuwe klassieker zal gelden dat het wedstrijden op zich zijn…52.960 mensen zullen live getuigen zijn van de ontknoping. Mochten ze een doelpunt missen, hoeven ze niet te vrezen…want in Amsterdam zenden ze tegenwoordig de wedstrijd integraal op de schermen uit…al betwijfel ik of ze een doelpunt van FC Twente zullen laten zien…

© PRsportreizen/Rens van Gils

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie